تراز تجاری نسبت درآمدی صادرات یک کشور نسبت به واردات آن را نشان میدهد و یکی از مهمترین مسائل اقتصادی کشورها است که بر ارزش پول ملی نیز تاثیر میگذارد.
در بعضی از منابع از آن به «صادرات خالص» با نماد (NX) یاد میشود، تفاوت بین ارزش پولی واردات و مقدار صادرات خروجی در طی یک دوره معین است. در واقع تراز تجاری معیار نسبت بین واردات و صادرات یک کشور است.
مثبت بودن تراز تجاری به معنی آن است که صادرات از واردات بیشتر بوده و به آن مازاد تجاری یا trade surplace می گویند.
منفی بودن تراز تجاری به معنی آن است که صادرات از واردات کمتر بوده و آن را کسری تجاری یا trade deficit می گویند.
اهمیت تراز تجاری
تراز تجاری یکی از مؤلفههای مهم در سنجش توانمندی کشورها در تامین درآمدهای ارزی است تا بتوانند با جذب درآمد بیشتر هزینههای توسعه زیرساختی خود را تامین کنند و از درآمد ارزی برای سرمایهگذاری در تکنولوژیهای جدید و توسعه اقتصادی استفاده کنند.
به عبارتی تراز تجاری نتیجه خالص صادرات یک جامعه است که در آن، مانده یا تراز مثبت، بیانگر صادرات بیشتر و مانده یا تراز منفی، بیانگر واردات بیشتر خواهد بود. در این تعریف، مقدار مثبت (در صورتی که صادرات بیش از واردات باشد) به نام «مازاد تجاری» مشخص و مقدار منفی به نام «کسری تجاری» یا «شکاف تجاری» شناخته میشود.
در واقع تراز تجاری (Balance of trade)، یکی از مهم ترین مسائل اقتصادی کشورها است. سیاستگذاران اقتصادی سعی میکنند که تراز تجاری در حالت تعادل قرار داشته باشد.
جنگ اقتصادی چین و آمریکا
نرخ تراز تجاری یکی از مهم ترین فاکتورهایی است که چین و آمریکا را مدتها در جنگ اقتصادی نگه داشته است و همین امر به تنهایی نشان دهنده اهمیت این نرخ اقتصادی است.